GIS: z powodu COVID-19 na świecie zmarło ponad 190 tys. osób

Od 31 grudnia 2019 r. do 24 kwietnia 2020 r. na świecie zanotowano łącznie 2 mln 668 tys. 135 potwierdzonych przypadków COVID-19, w tym 190 tys. 236 zgonów (7,1 proc.) wynika z zestawień udostępnionych w piątek przez GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że najwięcej zgonów zgłoszono w Stanach Zjednoczonych (49 tys. 963), Włoszech (25 tys. 549), Hiszpanii (22 tys. 157), Francji (21 tys. 856), Wielkiej Brytanii (18 tys. 738) i w Belgii (6490).

W Polsce, zgodnie z danymi Ministerstwa Zdrowia, od 4 marca, gdy potwierdzono pierwsze zakażenie, koronawirusa SARS-CoV-2 wykryto u 10 tys. 892 osób, z których 494 zmarły.

W informacji GIS podniesiono, że spośród potwierdzonych przypadków COVID-19 w Chinach, pracownicy opieki zdrowotnej stanowili 3,8 proc. Dane z Włoch pokazują, że 9 proc. przypadków COVID-19 to pracownicy opieki zdrowotnej, a w regionie Lombardii do 20 proc. W Hiszpanii pracownicy opieki zdrowotnej stanowią 26 proc. przypadków COVID-19. W holenderskim badaniu pracownicy opieki zdrowotnej zostali przebadani dobrowolnie na COVID-19, a 6 proc. z nich uzyskało wynik pozytywny.

Sanepid przypomina, że objawy COVID-19 obejmują m.in. gorączkę, kaszel, duszności, ból mięśni i zmęczenie. Wśród dzieci dominują łagodne objawy oddechowe lub żołądkowo-jelitowe. Zgodnie z danymi WHO większość pacjentów z COVID-19 to osoby dorosłe.

Do grup podwyższonego ryzyku wystąpienia ciężkiej postaci choroby i śmierci należą osoby starsze powyżej 70 lat oraz osoby z chorobami współistniejącymi takimi, jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, przewlekłe choroby układu oddechowego, stan upośledzenia odporności, choroba nowotworowa i otyłość.

GIS przypomina, że wirus przenosi się drogą kropelkową. RNA wirusa wykrywano w kale, krwi pełnej, surowicy, ślinie, próbkach z noso-gardzieli i z moczu. Okres inkubacji trwa najczęściej od 5 do 6 dni.

W informacji sanepidu wskazano, że istnieją dowody, opierające się na innych zakażeniach układu oddechowego, że środki takie, jak: rygorystyczna higiena rąk, odpowiednie zasady ochrony podczas kaszlu i kichania oraz stosowanie masek na twarz podczas choroby przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka przeniesienia lub zakażenia SARS-CoV-2. (PAP)

Autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl

ktl/ joz/